Kamu bankalarının 3 yıl içinde özelleştirilmesini öngören yasanın süresi 25 Kasımda dolmasına rağmen Ziraat ve Halk Bankasında özelleştirme aşamasına geçilemedi.
Kamu bankalarının 3 yıl içinde özelleştirilmesini öngören yasanın süresi 25 Kasımda dolmasına rağmen Ziraat ve Halk Bankasında özelleştirme aşamasına geçilemedi.
Ancak aradan geçen 3 yılda Emlak Bankası özelleştirilemeyeceği gerekçesiyle kapatılırken, Ziraat ve Halk Bankası'nda henüz özelleştirme aşamasına geçilemedi. Hükümetin yasa gereği özelleştirme süresini 18 ay uzatma hakkı bulunuyor. Ancak bunun için de Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması gerekiyor.
Sürenin dolmasının ardından Hükümetin yeni bir takvim belirlemesi gerekiyor. Hükümetin en fazla 18 ay olarak kullanabileceği uzatma süresinin ne kadarını kullanacağı kamu bankaları özelleştirmesine yaklaşımı açısından büyük önem taşıyor. IMF ve DB de yeni takvim istiyor.
Hükümetin IMF ve Dünya Bankası (DB)'na verdiği kamu bankaları özelleştirme takvimini yenilemek için harekete geçtiği öğrenildi. IMF ve DB'den gelen uzmanlarla masaya oturan bürokratlar, bankaların özelleştirme takvimindeki gecikmeye gerekçe olarak ?uygun konjonktürün olmayışını' gösterecekler. IMF, önceki ziyaretlerinde Halk Bankası'nın yılsonuna kadar özelleştirilememesi halinde Ziraat Bankası ile birleştirilerek kapatılmasını istemişti. Ancak bu öneriye sıcak bakmayan banka yönetimi, TOBB ve TESK gibi kuruluşlara çağrıda bulunarak Halk Bank'a talip olmalarını istemişti.
Vakıfbank ayrı bir sorun
Hİsselerİnİn sahipliği bakımından diğerlerinden farklı bir konumda bulunan Vakıfbank'ın durumu ise ayrı bir sorun. Vakıfbank yönetimi 2004 yılından itibaren banka hisselerinin bir bölümünün blok satışını içeren özelleştirme planı hazırladı. DB ile görüşmelerde bu plan çerçevesinde yeni bir özelleştirme takvimi belirlenecek.
H.O.Tercüman