BÜMKO yüzünden, dersler boş geçecek
Bir kamu kurumunun, 1 yıl içinde kaç kadroya atama yapabileceği, Bütçe Kanununun verdiği yetki çerçevesinde kendisine tahsis edilen atama izni sayısına bağlıdır.
Atama izni sayısı sınırlamasına tabi tutulmayan kadrolar, 2012 yılına kadar Bütçe Kanununlarında tek tek yer alıyordu. Bu kadrolar daha sonra, 190 sayılı KHK'nın ek 7. maddesinde yer aldı.
Biz memurlar.net olarak, 2010 yılından bu yana, öğretmen atama sayılarının, atama izni sayısı sınırlamasına tabi tutulmayan istisnalar arasına alınması gerektiğini belirtiyorduk. Bunun sebepleri şu şekildedir:
1- Hemen hemen her yıl 30 bin veya 40 bin civarında öğretmen atanacağı neredeyse
kesindir.
2- Her yılın başında MEB'e tahsis edilen atama izni sayısı yeterli gelmediğinden,
yıl içinde mutlaka yeniden Meclisten kanun çıkarılmak zorunda kalınmaktadır.
Bu ise boş yere Meclisin meşgul edilmesine ve sürekli olarak öğretmen atamalarının
kamuoyunun gündeminde yer almasına neden olmaktadır.
Bu yıl ise çok daha farklı bir durum ortaya çıkmıştır. Memurlar.net'in önerisi yılın başında hayata geçirilemediği için, Meclisten yine kanun çıkarma ihtiyacı oluşmuştur. Ancak bu yılki düzenleme, torba kanun tasasına konulmuş, torba düzenleme ise yeni hükümetin kurulma sürecinden dolayı kanunlaşamamıştır. Kanun çıkmadığı için, MEB de atama takvimini ilan edememektedir.
Şuanki duruma göre öğretmen alım kontenjanlarının ilan edilmesi, başvuruların alınması, sonuçların açıklanması ve atanan adayların görev yerlerine giderek göreve başlaması Eylül sonunu bulacaktır.
Bu sonucun en büyük sorumlusu, kamuyu tıkayan BÜMKO Genel Müdürü İ. İlhan Hatipoğlu'dur.
Bu hata en azından bundan sonraki yıllarda tekrarlanmamalıdır. Zaten her yıl rutin olarak yapılan öğretmen atamaları, 190 sayılı KHK'nın ek 7. maddesinin 2. fıkrasında yer alan istisnalar arasına alınarak, bürokratik çarkın dışına çıkarılmalıdır.