Okullardaki rehber öğretmen dağılımı neden dengesiz?
Ülkemizde bazı okullarda rehber öğretmen fazlalığı, bazı okullarda ise hiç rehber öğretmen bulunmamaktadır. Bu durum neden kaynaklanmaktadır, sorumlu kimlerdir?
Milli Eğitim Bakanlığının 2005/95 nolu genelgesinin 4. maddesi ? İl içi rehber öğretmen atamalarında Bakanlığımız norm kadro uygulamaları doğrultusunda öncelikle rehberlik ve araştırma merkezlerinin çalışma bölgesi nüfusuna göre personel ihtiyacı karşılanacak, hizmetlerin bütün öğrencilere etkili olarak ulaştırılması için rehber öğretmenlerin ilçelere/eğitim bölgelerine ve öğretim kademelerine göre her okula dengeli dağılımı sağlanacaktır.? Şeklinde olup Rehber Öğretmen ataması işlemini Bakanlık yapmakta okullara dağılımını ise İl Milli Eğitim Müdürlükleri atama dönemlerinde planlamaktadır.
06/05/2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği nin il içi yer değiştirmelerde ve özür gurubu yer değiştirmelerinde tüm kontenjanların açık gösterilmesi hükmü de 06/05/2010 tarihinden sonraki bazı okullarda rehber öğretmen fazlalığına bazı okullarda ise hiç rehber öğretmen bulunmamasına neden olmaktadır.
06/05/2010 tarihinden önceki Rehber Öğretmen fazlalıkları tamamen Milli Eğitim Müdürlüklerinin Milli Eğitim Bakanlığının 2005/95 nolu genelgesinin 4. maddesi hükümlerine aykırı hareket etmelerinden kaynaklanmaktadır.
Bu yönetmelikte ve norm kadro yönetmeliğinde rehber öğretmen dağılımının dengeli olması açsından düzenleme yapılması gerekmektedir. En azından yerleşim yerlerindeki tüm okular da bir rehber öğretmen kadrosu doldurulmadan diğer okullara 2. bir rehber öğretmen verilmemesi yönünde düzenleme yapılmalıdır. (Öğrenci sayısı çok fazla olan okullarda istisnai durum istenebilir)
Milli Eğitim Müdürlükleri her okulda bir rehber öğretmen bulunmasından hareketle Eğitim-Öğretim yılı başlarında Rehber Öğretmenlerin kendi okullarındaki görevlerini aksatmaksızın diğer okullarda görevlendirilme yolunu seçmektedirler.
Bu görevlendirmelere de Milli Eğitim Bakanlığının 2005/95 nolu genelgesinin 4.maddesini dayanak göstermektedirler. Milli Eğitim Bakanlığının 2005/95 nolu genelgesinin 4.maddesi; Rehber Öğretmen görevlendirmesinden değil Rehber öğretmen atamasından bahsetmektedir. Rehber öğretmen atamalarının da yapılırken Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik doğrultusunda yapılmasını emretmektedir.
Rehber öğretmen ataması işlemini de Bakanlık yapmakta olup okullara dağılımını ise İl Milli Eğitim Müdürlükleri atama dönemlerinde planlamaktadır.
Bu planlamalar düzgün yapılmadığından öncelikle her okula bir rehber öğretmen ataması yapılmadan bazı okullarda birden fazla rehber öğretmen atandığı görülmektedir.
Rehber Öğretmen görevlendirmeleri; Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin; ?Geçici görevlendirme? başlıklı 23.maddesindeki; ?Öğretmenler, aylık karşılığı ders ve zorunlu ek ders saatlerini kendi okul ve kurumlarında dolduramamaları halinde eğitim ve öğretim alanında ihtiyaç bulunan okul ve kurumlarda geçici olarak görevlendirilebilir.? hükümlerine aykırı olarak yapılmaktadır.
Bir öğretmenin başka bir kuruma geçici görevlendirilebilmesi için kamu yararı ve hizmet gereklerinin oluşması, ayrıca öğretmenin bulunduğu okulda norm kadro fazlası olması gerekmektedir.
Dolayısıyla Rehber Öğretmenlerin norm kadrosunda bulundukları okullar haricinde, izinleri alınmadan geçici olarak görevlendirilmelerinin mümkün değildir. Rehber Öğretmen sayısının az olmasının sebebi rehber öğretmenler değildir. Binlerce rehber öğretmen atanmayı beklemektedir.
Ahmet Kandemir
Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu