Terörü protesto için aralarında memur sendikalarının bulunduğu sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen 'sessiz eylem'e katılım beklenenin çok altında oldu.
Terörü protesto için aralarında memur sendikalarının bulunduğu sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen
'sessiz eylem'e katılım beklenenin çok altında oldu.
İstanbul Beyoğlu'nun değişik noktalarında biraraya gelerek Taksim'e yürüyen grup, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önünde buluştu. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile çok sayıda meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu başkanları, dahasonra Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koyarak, saldırılarda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundular.
Taksim Meydanı'nda düzenlenen eylemde ''Şiddete ve Teröre Karşı Barış'' pankartı açılırken, hazırlanan ortak bildiri ise sanatçı Mustafa Alabora tarafından okundu.
İstanbul'daki saldırıların kınandığı bildiride, şu görüşlere yer verildi:
''Bu saldırılar, bilinmelidir ki dünyayı diledikleri gibi yönetmek, insanlığı diledikleri gibi sömürmek peşinde koşanların gizlipolitikalarının sonuçlarıdır ve her zaman olduğu gibi bedeli, bu politikaların oluşumunda en küçük rolü olmayan masum insanlara çıkarılmaktadır. Bizler insanız diyorsak, bu saldırılara ve altında yatan kirli politikalara sessiz kalamayız, suskun olamayız. Susmak, boyun eğmek, teslim olmaktır. Buradan tüm dünyaya ilan ediyoruz, teslim olmayacağız, susturulmuş, yıldırılmış, korkutulmuş bir toplum olmayacağız.
Bugün 'şiddete ve teröre karşı barış' diyerek meydan okuyoruz. Hangi gerekçeyle, hangi biçimde gelirse gelsin, yaşam hakkımıza, özgürlüklerimize, demokrasiye yönelmiş tehditlere karşı duracağız. Ülkemizi, dünyayı kana bulayan, çatışmaları körükleyen çifte standartların maskelenmiş oyunlarını bozacağız. Bugün ve her gün, özgür, demokratik barış içinde bir ülke ve dünya için hazırız.''
NOTLAR
Çeşitli pankartlar açan gruplar, düzenleme komitesi tarafından ''teröre karşı sessiz eylem gerçekleştirildiği'' gerekçesiyle pankartlarını indirmeleri için uyarıldılar.
Bazı vatandaşlar Taksim Meydanı'na ellerinde Türk Bayrakları ile gelirken, bazı katılımcıların da ağladıkları görüldü.
Eyleme, DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy ve ÇYDD Genel Başkanı Türkan Saylan'ında aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi katıldı.
Yabancı yayın kuruluşlarının da ilgi gösterdiği eylemin ardından TKP'li bir grup, İstiklal Caddesi'nde bulunan TKP İstanbul İl Merkezi'ne doğru ''Kahrolsun şeriat, kahrolsun emperyalizm'' sloganları atarak yürüdü.
İl merkezi önünde basın açıklaması yapan TKP Genel Başkanı AydemirGüler, ''teröre karşı sessiz bir eylem yapılmasını'' eleştirerek, ''Bazı dostlar, 'teröre karşı susun, sessiz yürüyüş yapın' diyorlar. Yağma yok arkadaşlar, biz de konuşacağız...'' dedi.
ANKARA'DA DA PROTESTO EDİLDİ
İstanbul'da meydana gelen patlamalar, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve TİSK'in öncülüğündeki sivil toplum kuruluşları tarafından Kızılay Meydanı'nda protesto edildi.
Ziya Gökalp Caddesi'nden ''Şiddet ve teröre karşı barış'' yazılı siyah pankart altında Kızılay Meydanı'na gelen sivil toplum kuruluşlarının üyeleri ve bir grup EMEP'li tarafından ABD protesto edildi.
Diğer sivil toplum kuruluşu üyelerinin katılımı ile Kızılay Meydanı'nda toplanan gruba hitap eden TMMOB Başkanı Kaya Güvenç, İstanbul'da meydana gelen bombalı saldırılara karşı sessiz kalmamak, saldırganların amaçladıkları susturulmuş, yıldırılmış, korkutulmuş, bir toplum olmamak için emek örgütleri ve yüreğinde insan sevgisi olantüm vatandaşlar olarak bir araya geldiklerini bildirdi.
Güvenç, şöyle devam etti:
''Ülkemizde ve bölgemizde barış ve demokrasi istiyoruz, Irak'ta işgalin sona ermesini istiyoruz, Filistin'e özgürlük istiyoruz. Bizlerde bugün Kızılay'da Türkiye'nin dört bir yanında olduğu gibi şiddete ve teröre karşı barışı savunmak için saldırılarda yaşamlarını yitirenleri saygıyla anmak için, yaralılarımıza yalnız olmadıklarını anlatmak için, kardeşliğe, barışa, özgürlüğe, demokrasiye insanlığa uzanan elleri hak ettiği yanıtı vermek için el ele buluştuk. Saldırganlar değil, barıştan ve demokrasiden yana olanlar kazanacaktır.''
Ellerinde Türk Bayrağı ve karanfil bulunan sivil toplum kuruluşu üyeleri, ''Ne ABD füzesi, ne yobaz baskısı, özgürlük, eşitlik, barış istiyoruz'', ''Usame Bin Ladin'i kim yarattı'', ''Terörün kaynağı ABD emperyalizmi'' gibi pankartlar dikkati çekti.
Kızılay'daki protestoya, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Mehmet Aksu, TTB Genel Başkanı FisunSayek, Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun, Hak-İş Genel Sekreteri Feridun Tankut ile bazı sendikaların yöneticileri, CHPAnkara İl Başkanı Fazıl Güleken ile ÖDP ve EMEP'ten yetkililer katıldı.
SİNAN AYGÜN'DEN ESNAFA 6 BİN BAYRAK
Bu arada, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün de, Kızılay esnafına Türk bayrağı dağıttı. Aygün, GAMA İş Merkezi, Kızılay metro çarşısı, Atatürk Bulvarı, Sakarya Caddesi'ndeki dükkanların vitrinleri ve bulvar üzerindeki bankalara Türk bayrağı astı. HSBC Bankası'nın Atatürk Bulvarı'ndaki şubesinin önünde konuşan Aygün,terör eylemini, kime ve hangi kuruma yapılırsa yapılsın kınadıklarını ifade etti. Aygün, ''Evimize oturup, dükkanlarımıza kapanıp kaderimizerazı olmayacağız. Yarın pazar günü olmasına rağmen, Ankara'daki bütün iş merkezleri çarşılar, pazarlar açıktır'' diye konuştu.
Öte yandan Kızılay'daki protesto eyleminin ardından bir grup üniversite öğrencisi, YKM'nin önüne geldi. Grup burada, İstanbul'daki saldırıları ve ABD'yi protesto eden sloganlar attı.
İZMİR KONAK MEYDANI'NDA TOPLANDI
İstanbul'daki bombalı saldırıları protesto etmek amacıyla Konak Meydanı'nda eylem yapıldı. Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, Kamu-sen, Memur-Sen, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği'nin düzenlediği eylem kapsamında Konak Meydanı'nın girişinde biraraya gelen katılımcılar, Türk bayrakları ve ''Şiddete karşı barış'' pankartı eşliğinde alana doğru yürüdü. Yürüyüş sırasındaHavvaana Tamtürk isimli kadın ''Bayrağım'' şiirini okudu.
KESK Dönem Sözcüsü Aydın Nogay, yaptığı konuşmada İstanbul'da meydana gelen ve 51 kişinin ölümü, yaklaşık 750 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıların Türkiye'yi yasa boğduğunu söyledi.
Saldırıları kınadıklarını belirten Nogay, ''Kim düzenlerse düzenlesin bu saldırılar hoşgörüsüzlüğü ve şiddet ortamını derinleştirecektir''dedi.
Saldırıların Türkiye'yi kaos ve savaş ortamına çekmeyi amaçladığını öne süren Nogay şöyle dedi:
''Saldırıların amacı insanların bugününden, geleceğinden ve yaşamından kaygı duymasını sağlamaktır. Suskun, yıldırılmış korkutulmuş bir toplum yaratmaktır. Hiçbir çevre bu saldırıları baskı kurmanın hak ve özgürlükleri yok saymanın demokratik açılımlara set çekmenin gerekçesi yapamaz.''
PRİŞTİNA: KİTLE ÇOK DAHA GENİŞ OLMALIYDI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina gazetecilerin sorusu üzerine saldırılar karşısında duyarlılık gösteren İzmirliler'e teşekkür ederek, ''Gönlümüz bu tür reaksiyonları çok daha geniş kitlelerin göstermesini diliyor. Ülke genelinde tepkiler gösteriliyor''dedi.
CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel, protesto eylemiyle İzmir'in çok güzel mesaj verdiğini kaydederek terörün her türlüsüne karşı olduklarını dile getirdi.
Eyleme CHP milletvekilleri Ahmet Ersin, Ali Rıza Bodur, Yılmaz Kaya, Muharrem Toprak ve Hakkı Ülkü ile İzmir Tabip Odası Başkanı Fatih Sürenkök, İzmir Baro Başkanı Bahattin Acar, Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Kani Beko, Karşıyaka Belediye Başkanı Şebnem Tabak da katıldı.
Hürriyet