Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilecek hakim ve savcılarda, 'Adalet Akademisi'ni bitirmiş olma' şartı aranacak.

Haber Giriş : 13 Ocak 2004 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilecek hakim ve savcılarda, 'Adalet Akademisi'ni bitirmiş olma' şartı aranacak.

TSK'daki Harp Akademisi modeli, yüksek yargıya da uygulanacak. 'Yüksek hakimlik' için Adalet Akademisi şartı aranacak. Akademiyi bitirmeyen hakim ve savcılar yüksek yargıda görev yapamayacak

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilecek hakim ve savcılarda, 'Adalet Akademisi'ni bitirmiş olma' şartı aranacak. TBMM'de kabul edilen özel kanunla geçen yılın ekim ayında kurulan Adalet Akademisi, bu yıl içinde eğitim çalışmalarına başlayacak. Adalet Bakanlığı'nın sınavını kazanan hakim ve savcı adayları, Adalet Akademisi'nde 2 yıllık eğitimi tamamlamadan mesleğe başlayamayacak. Halen görevdeki hakim ve savcılar ise isteğe bağlı olarak Adalet Akademisi'nde 15 günle bir ay arasında eğitim alabilecek. Hakim ve savcılara eğitim sonrası Adalet Akademisi sertifikası verilecek.

Uzmanlık eğitimi

Hakim ve savcıların Akademi eğitimi ücretsiz olacak. 2 yıllık eğitim sürecinde meslek derslerinin yanı sıra, uyuşturucu, terör, bankacılık gibi özel ihtisas gerektiren davalarla ilgili uzmanlık eğitimleri verilecek. Uzmanlık eğitimlerini bu konularda yapan hakim ve savcı adayları, Adalet Akademisi'ni tamamladıktan sonra bu davalara bakmakla görevli mahkemelere atanacak. Eğitim sürecinin birinci yılından sonra hakim ve savcı adayları, uzmanlık alanlarında tez hazırlayacak. Eğitimin ikinci yılında, mahkemelerde uygulamalı staj dönemi başlayacak. Son 6 aylık döneminde yabancı dil öğrenmeleri için yurtdışına gönderilecekler. İki yıllık eğitimi başarıyla tamamlayan hakim ve savcı adayları sertifika alıp göreve başlayacak.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, 'Adalet Akademisi'nde kurmay hakim ve savcılar yetiştirilecek. Akademi'de sadece mesleğe yeni başlayacak hakim ve savcı adaylarına değil, halen görevde olan hakim ve savcılara da eğitim verilecek. Hakim ve savcılarımız, işlerini aksatmayacak şekilde belirli dönemlerde Ankara'ya çağrılarak eğitim programlarına katılacak. Yargıtay ve Danıştay Kanunları'nda yapılacak değişiklikten sonra, yüksek hakimlik için Adalet Akademisi sertifikası şartı da getirilecek. Akademi'yi bitirmeyen Yargıtay ve Danıştay'a üye olamayacak' dedi.

Adalet Akademisi Başkanlığı görevine getirilen Yargıtay Üyesi Doç. Dr. Cevdet İlhan Günay, halen görevde bulunan hakim ve savcıların isteğe bağlı eğitimine ilişkin koşulların, bu hafta içinde çıkarılacak yönetmelikle belirleneceğini söyledi. Doç. Dr. Günay, akademinin şu anda 60 öğretim üyesiyle 400 hakim adayına eğitim verebilecek kapasitede olduğunu kaydetti. Görevde bulunan hakim ve savcılarla ilgili eğitim kapasitesinin ise şimdilik 75 kişi ile sınırlı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Günay, 'Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde ek bir kampus kurulması için çalışmalarımız sürüyor. Bu projeyi gerçekleştirirsek görevdeki hakim ve savcılar için 75 kişi ile sınırlı olan eğitim programını 200 kişiye çıkarabiliriz' dedi. Türkiye'deki 33 hukuk fakültesinden her yıl yaklaşık, bin 500 kişinin mezun olduğuna dikkat çeken Doç. Günay, Adalet Akademisi'nde avukat ve noterlere de isteğe bağlı olarak ücret karşılığı eğitim verilebileceğini söyledi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber