Maliyede hacker depremi; Liderlerin mal varlığı beyanı ele geçirilmiş
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Bilgi İşlem Merkezine giren kişilerin, 'kanun dışı' şekilde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de aralarında bulunduğu, bazı devlet görevlileri ile siyasilerin mal varlığı ve vergi bilgilerini sorguladığı ortaya çıkarıldı.
Usulsüz sorgulama yapılan kişiler arasında ANAVATAN Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Gazeteci Yazar Emin Çölaşan ile iş adamı Remzi Gür de bulunuyor.
Anadolu Ajansı muhabirinin edindiği bilgiye göre, Maliye Bakanlığında "Temiz Eller Operasyonu" olarak da adlandırılan soruşturma; CHP milletvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ile Atilla Kart'ın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı da vergi kaçırdığı gerekçesiyle itham ettikleri, BEM Dış Ticaret A.Ş için Maliye Bakanlığı'na verdikleri ihbar dilekçesi üzerine başlatıldı.
Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, söz konusu dilekçenin ardından BEM Dış Ticaret A.Ş için vergi incelemesi başlattı. inceleme sonrasında hazırlanan raporda anılan şirketin hesaplarında hukuk dışı bir işlem tespit edilmediği, herhangi bir vergi kayıp ve kaçağına da rastlanmadığı bildirildi.
Gelir İdaresi Başkanlığının Vergi Daireleri Otomasyon Projesinde Veri Güvenliği yönünden bir sorun olup olmadığı için araştırma yapılması amacıyla Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da onayıyla Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı başkanlığında 6 müfettişten oluşturulan özel bir soruşturma komisyonu kuruldu.
Soruşturma sonunda Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulunun yanı sıra 70 ildeki çeşitli vergi dairelerinden söz konusu kişilerin bilgilerine defalarca girildiği ve haklarında mal varlığı ve vergi sorgulaması yapıldığı saptandı.
En fazla sorgulama yapılan kişiler arasında Başbakan Erdoğan da yer alırken, sadece Cumhurbaşkanı için 50 defa sisteme girildiği anlaşıldı.
Bu şekilde, Cumhurbaşkanına yönelik mükellefin işe başlama ve terk tarihleri, sicil detay bilgileri, her türlü mal edinimleri, ödediği motorlu taşıtlar vergisine kadar her türlü vergisel işlemleri ve vergi borcu olup olmadığı, herhangi bir cezai işlemi bulunup bulunmadığı gibi bilgiler sorgulandı.
Komisyon, incelemelerinin ardından 'ilk aşamada' Maliye Teftiş Kurulu Başmüfettişlerinden Hamza Kaçar ile Ankara-Cumhuriyet Vergi Dairesi Müdürü Cemal Kartal, Etimesgut Vergi Dairesi Müdürü Saim Demirel, Keçiören Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı Ali Adanır ile Teftiş Kurulundaki bir bilgisayar programcısını görevden uzaklaştırdı.
Bundan sonraki incelemelere paralel, hukuka aykırı şekilde işlem yaptığı belirlenen diğer görevliler için de cezai işlemlere başvurulacak.