Maliye 'sorgulama skandalında', 40-50 memuruna ceza verecek, gerekirse işten atacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Şubat 2007 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulunun, aralarında devlet görevlileri, siyasiler, gazeteciler ve işadamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin Vergi Dairesi Otomasyon Projesindeki (VEDOP) kayıtlara girilerek, usulsüz şekilde sorgulandığını ortaya çıkarmasının ardından başlatılan soruşturma 2 koldan devam ediyor.

Alınan bilgiye göre, olayı soruşturmak üzere Maliye müfettişlerinden oluşturulan özel komisyon, iki grup halinde çalışıyor.

Birinci grup, merkezden yapılan sorgulamaları ve bu sorgulamaları yapan kişilerin iç ve dış bağlantılarını araştırıyor. Diğer grup da, belirli kişilerin sorgulanmasına dönük vergi dairesi girişlerini inceliyor.

Bu çerçevede, gerek merkezde, gerekse taşrada, özel bilgilere giriş yaparak, usulsüz sorgulamada bulunanlarla tek tek görüşülüyor. Bu kişilerin sisteme ne amaçla ve kimlerin isteği ile girdikleri sorularak, ifadeleri alınıyor.

İlk aşamada 1'i Maliye Başmüfettişi, 2'si Vergi Dairesi Müdürü, 1'i Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı, 1'i de Bilgisayar Programcısı olmak üzere 5 kişinin görevden uzaklaştırıldığı soruşturmada, Ankara ve İstanbul'da bu kişilerle işbirliği yaparak, usulsüz sorgulama yapan yeni isimlere de ulaşıldı.

Yetkililer, ilk verilere göre, bu olayda 40-50 kişinin ceza almasının söz konusu olduğunu belirterek, soruşturmanın tamamlanması ve sonuç raporunun yazımının ardından söz konusu kişilerle ilgili memuriyetten uzaklaştırma ve diğer disiplin cezalarının işletileceğini bildirdiler.

Yetkililer, soruşturmanın 2-3 ay içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü ifade ettiler.

SAVCILIĞA TEKNİK TAKİP BAŞVURUSU

Bu arada Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu, görevden uzaklaştırılanlar dahil, olaya adı karışan kişilerin geçmişe dönük ayrıntılı telefon dökümleri için Savcılığa başvuruda bulundu.

Usulsüz sorgulama soruşturmasına atıfta bulunulan başvuruda, Ceza Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde, olaya karışan kişilere ilişkin çeşitli tespitlerde bulunulmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, bu kişilerin geçmişte hangi tarihte, kimleri aradığı ya da kimler tarafından arandığına dair dökümlerin çıkarılması talep edildi.

Savcılıktan da ayrıntılı telefon dökümlerine dair karar çıkması halinde, ilgili Telekomünikasyon şirketlerine yazılacak resmi yazı ile, telefon kayıtları istenecek. Kayıtların Teftiş Kuruluna ulaşmasının ardından da, usulsüz sorgulamalara ilişkin log kayıtlarındaki bilgiler ve telefon kayıtları çapraz kontrole tabi tutulacak.

Bu şekilde, merkez ile taşra arasındaki bağlantılar ortaya konulacak.

DEVLET GÖREVLİLERİNE BİLGİ

Soruşturma Komisyonu, Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörlerine de, bu iki birimden yapılan usulsüz sorgulama log kayıtlarını gönderdi.

Komisyon, Hesap Uzmanları ve Gelirler Kontrolörlerinden yapılan aramalara ilişkin incelemenin, bu birimlerce yapılmasını istedi.

Bu arada komisyonun incelemeleri sırasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yönelik Teftiş Kurulu merkezden herhangi bir sorgulama yapılmadığı belirlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ise sisteme Teftiş Kurulundan da girildiği anlaşıldı.

Komisyon, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ve CHP Genel Başkanı Baykal'ı, birer resmi yazı ile usulsüz sorgulama konusunda da bilgilendirdi.

Soruşturmanın hassasiyetle sürdürüldüğü belirtilen yazıda, soruşturma sonucu ortaya çıkan netice konusunda da bilgilendirme yapılacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber