Sahte ilaca 43 gözaltı
İstanbul ile birlikte toplam 7 ilde düzenlenen ?İksir? adlı operasyonda, çalıntı ve kullanım süreleri geçmiş ilaçların kutuları değiştirilerek piyasaya sürülmek istenmesi konusuna ilişkin 43 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İstanbul'da bazı kişilerin çalıntı ve son kullanma tarihleri geçmiş ilaçları piyasaya sürmeye hazırlandıklarının belirlenmesi üzerine polis tarafından çalışma başlatıldı.
İstanbul'da 44, Adana, Ankara, Batman, Hatay, Konya ile Samsun'da da 11 ayrı adrese 8 ve 9 Mart 2007 tarihlerinde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, şebeke lideri oldukları ileri sürülen S.C ve kardeşi A.C'nin de aralarında bulunduğu 2'si kadın 43 kişi gözaltına alındı.
Operasyonda, lösemili çocuklar için özel üretilmiş bebek maması türünden 1 TIR dolusu ilaç, kullanım süresi geçmiş ilaçlar için hazırlanmış 190 bin civarında sahte ilaç kutusu, aralarında fiyatları bin ile 9 bin YTL arasında değişen kanser ilaçlarının da yer aldığı 2 kamyon dolusu, kullanım süresi geçmiş ve kullanılmış, ambalajları kesik kupürsüz ilaçlar, ilaç ambalaj yapımında kullanılan tasarım grafik ve matbaa malzemeleri ile klişeler, 2 adet tabanca, bu silahlara ait 227 adet fişek, suçta kullanılan 12 bilgisayar, çok sayıda CD ile doküman ele geçirildi.
Operasyon kapsamında İstanbul'da 5 ecza deposu, 14 eczane, 2 matbaa ve 23 ikamette arama yapıldığı belirtildi.
Bu arada, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da operasyonda ele geçirilen bazı ilaçları inceledi.
SUÇLAMALAR VE MADDİ BOYUT
Operasyonla ilgili olarak, ?nitelikli dolandırıcılık amacıyla suç örgütü oluşturmak, naylon fatura basmak, sahte ilaç ambalajı üretmek, tarihi geçmiş imha edilmesi gereken ilaçları yeniden piyasaya sürmek, hırsızlık yapmak ve hırsızlık malı alıp satmak, ruhsatsız silah bulundurmak, ruhsatsız ecza deposu ve eczane işletmek, uygun olmayan koşullarda ilaç depolamak ve transfer etmek, marka ve patent kanununa muhalefet etmek ve tedavi süresinde tedavi olma şansını insanların elinden alarak dolaylı olarak ölüme sebebiyet vermek? suçlarının tespit edildiği belirtildi.
Operasyonun maddi boyutunun ise tam olarak tespit edilememekle birlikte 17 milyon YTL civarında olduğunun değerlendirildiği kaydedildi.
OPERASYON İLE İLGİLİ GENEL TESPİTLER
Açıklamada, operasyon ile ilgili genel tespitlere ilişkin ise şu ifadelere yer verildi:
?İlaç dağıtımında, üretici firma-ecza deposu-eczane şeklinde prosedür izlenmekte olup, bu sistemin çalışmasından sorumlu Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğüdür. Bu anlamda ecza depolarının sağlıklı bir şekilde kontrolü önem arz etmektedir.
Bu olay yasal ilaç dağıtım ağının aslında çok da sağlıklı olmadığını göstermektedir. Türkiye'de toplam 430 tane ecza deposu vardır, ancak bunlardan bir bölümünün şüpheli işlemler yaptıkları tespit edilmiştir.
Yakalanan ilaçların bir bölümünün kanser tedavisinde kullanıldığı, ele geçirilen ilaçlar arasında süresi geçmiş ilaçların bulunduğundan hareketle mutlaka ilaçların son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi ve eczanelerden satın alınması gerekmektedir.
İlaç firmaları tarafından eczanelere fazla ilaç satmaları halinde bedava ilaçların verilmesi, hediye verilmesi, eczacıların satamayacaklarından fazla ilaç almalarını özendirmekte olup bu durum ilaç sektörünü olumsuzluğa itmektedir.
Tanıtım numunelerinin, içi boşaltılıp matbaada basılan kupürlere doldurulmak suretiyle, naylon fatura kullanılmak suretiyle depolar tarafından piyasaya sürüldüğü, bu nedenle sektörün denetim mekanizmasının, gerek firmalar, gerek mümessiller, gerek eczacılar üzerinde artırılması gerekmektedir.?
Eczanelerin, yeni TCK'nın sahte ilaç satmanın cezası konusunda bilgi sahibi olmadığı ifade edilen tespitler bölümünde, kaynağı belli olmayan yerlerden şüpheli ilaç almalarının eczacılar açısından hukuki sorumluluk doğuracağı, ayrıca çeşitli iletişim araçlarıyla satılan ilaçlara asla itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı.
Emniyetteki sorgu ve işlemleri tamamlanan 2'si kadın 43 şüphelinin Ümraniye Adliyesine sevk edildiği kaydedildi.