Yasaya aykırı geçici işçi alımına soruşturma
Danıştay 1. Dairesi, İş Kanunu'na aykırı geçici işçi alan ve bu kişileri daimi işçi gibi göstererek göreve başlamalarını sağlayan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile Yazı İşleri Müdürü Kadir Alper hakkında İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun soruşturma izni vermemesine ilişkin kararını kaldırdı.
Başkan Demirağ ile Yazı İşleri Müdürü Alper hakkında, "Türkiye İş Kurumu aracılığıyla işçi ihtiyacının karşılanması yoluna gidilmeksizin 4857 sayılı İş Kanunu'na aykırı olarak Hakan Çelik ve Kürşat Kayabaş'ı geçici işçi olarak işe aldıkları" ve "bu kişilerden Kayabaş'ın, geçici işçi statüsünde olmasına rağmen daimi işçi olarak çalıştığına dair belge düzenlemek suretiyle ilgili tebliğ gereğince sınavdan muaf tutarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü'nde (TPAO) göreve başlamasına neden oldukları" iddialarıyla soruşturma açılması istendi.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, bu kişiler hakkında soruşturma izni vermedi.
Foça Cumhuriyet Başsavcılığı'nın karara itiraz etmesi üzerine dosya, Danıştay 1. Dairesi'ne geldi.
Danıştay 1. Dairesi, Başsavcılığın itirazını yerinde görerek, Bakan Aksu'nun, Başkan Demirağ ve Yazı İşleri Müdürü Alper hakkında soruşturma izni vermemesine ilişkin kararını kaldırdı.
Dairenin kararında, Hakan Çelik ve Kürşat Kayabaş'ın talepleri doğrultusunda 22 Haziran 2005'te geçici mevsimlik işçi olarak Başkan Demirağ ve Alper tarafından İş Kanunu'na uyulmaksızın Foça Belediyesi'nde işe alındıkları belirtildi.
Bu kişilerin 27 Haziran 2005'te kendi istekleriyle işten ayrıldıkları ve bu durumu belirten yazının verilmesi istemiyle Belediye'ye başvurdukları ifade edilen kararda, bu kişilere belediyece "daimi işçi olduklarına dair belge" verildiği, bu belgeye dayanılarak ilgili tebliğ gereğince sınavdan muaf tutularak Kürşat Kayabaş'ın TPAO Genel Müdürlüğü'nde işe girmesinin sağlandığının anlaşıldığı kaydedildi.
Kararda, bu durumda ilgililere isnat edilen eylemin, haklarında hazırlık soruşturması yapılmasını gerektirecek nitelikte olduğu vurgulandı.